حسابداری مدیریت چیست و چه کاربردی دارد؟

حسابداری مدیریت یکی از انواع شاخه های حسابداری است. در این مقاله از نرم افزار حسابداری شریک با ما همراه باشید تا با تعریف حسابداری مدیریت، وظایف حسابداران و مشاغل مرتبط با آن بیشتر آشنا شوید. نام لاتین حسابداری مدیریت Management Accounting است.
است.

تعریف حسابداری مدیریت چیست؟

حسابداری مدیریتی روشی از حسابداری است که اظهارات، گزارش‌ها و اسنادی را ایجاد می‌کند که به مدیریت در تصمیم‌گیری بهتر مرتبط با عملکرد کسب‌وکارشان کمک می‌کند. حسابداری مدیریتی عمدتاً برای اهداف داخلی استفاده می شود. حسابداری مدیریت حرفه ای است که شامل مشارکت در تصمیم گیری مدیریت، ابداع سیستم های برنامه ریزی و مدیریت عملکرد، و ارائه تخصص در گزارشگری و کنترل مالی برای کمک به مدیریت در تدوین و اجرای یک استراتژی سازمان»

حسابداری مدیریت یکی از انواع شاخه های حسابداری است برای آشنایی بیشتر پیشنهاد میکنم مقاله انواع حسابداری در سال 1402 چیست؟ را مطالعه نمایید.

اهمیت حسابداری مدیریتی

 

حسابداری مدیریت، حسابداری مالیاتی و حسابداری مالی را 3 مورد از پرکاربردترین شاخه ها و انواع حسابداری در نظر بگیریم. این سه نوع از انواع مختلف حسابداری بیش از بقیه مورد استفاده قرار می گیرند. حسابداری مدیریت را می توان تاثیرگذار ترین نوع حسابداری بر کسب و کارهای متوسط و بزرگ در نظر گرفت.

هدف اصلی حسابداری مدیریتی کمک به مدیریت یک شرکت در انجام کارآمد وظایفش است: برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل. حسابداری مدیریت به روش های زیر به این توابع کمک می کند:

1. داده ها را فراهم می کند: به عنوان یک منبع حیاتی داده برای برنامه ریزی عمل می کند. داده های تاریخی جمع آوری شده توسط حسابداری مدیریتی رشد کسب و کار را نشان می دهد که در پیش بینی مفید است.

2. تجزیه و تحلیل داده ها: داده های حسابداری با محاسبه نسبت ها و پیش بینی روندها به صورت معنادار ارائه می شود. سپس این اطلاعات برای برنامه ریزی و تصمیم گیری تجزیه و تحلیل می شود. به عنوان مثال، شما می توانید خرید اقلام مختلف را از نظر دوره، تامین کننده و منطقه دسته بندی کنید.

3. به بحث‌های معنادار کمک می‌کند: حسابداری مدیریت می‌تواند به عنوان وسیله‌ای برای برقراری ارتباط یک مسیر عمل در سراسر سازمان استفاده شود. در مراحل اولیه، امکان سنجی سازمانی و سازگاری بخش های مختلف یک طرح را به تصویر می کشد. بعداً از پیشرفت برنامه ها و نقش احزاب مختلف برای اجرای آن می گوید.

4. کمک به دستیابی به اهداف: به تبدیل استراتژی ها و اهداف سازمانی به اهداف تجاری امکان پذیر کمک می کند. این اهداف را می توان با تحمیل کنترل بودجه و هزینه یابی استاندارد که جزء لاینفک حسابداری مدیریت هستند، محقق کرد.

5. از اطلاعات کیفی استفاده می کند: حسابداری مدیریت برای تصمیم گیری خود را محدود به اطلاعات کمی نمی کند. این اطلاعات کیفی را که نمی توان بر حسب پول اندازه گیری کرد، در نظر می گیرد. چرخه های صنعت، قدرت تحقیق و توسعه برخی از نمونه های اطلاعات کیفی هستند که یک کسب و کار می تواند با استفاده از نظرسنجی های ویژه جمع آوری کند.

هدف حسابداری مدیریتی

هدف اصلی حسابداری مدیریت به حداکثر رساندن سود و به حداقل رساندن زیان است. به ارائه داده‌ها برای پیش‌بینی ناسازگاری‌های مالی مربوط می‌شود که به مدیران در تصمیم‌گیری‌های مهم کمک می‌کند. دامنه آن بسیار گسترده است و شامل چندین عملیات تجاری است. نکات زیر به این موضوع می پردازد که حسابداری مدیریت چه کاری می تواند انجام دهد تا یک کسب و کار را بهتر اداره کند.

  •  حسابداری مدیریتی، بازآرایی اطلاعات صورتهای مالی است و برای تصمیم گیری به آن وابسته است. بنابراین مدیریت نمی تواند تصمیمات مدیریتی را بدون مراجعه به یک سیستم حسابداری مالی مشخص اجرا کند.
  • آنچه می توانید از حسابداری مالی استنباط کنید به نتایج عددی مانند سود و زیان محدود می شود، اما در حسابداری مدیریت می توانید در مورد روابط علت و معلولی پشت این نتایج بحث کنید.
  • حسابداری مدیریتی از تکنیک های قابل فهم مانند هزینه یابی استاندارد، هزینه یابی نهایی، ارزیابی پروژه و حسابداری کنترل استفاده می کند.
  •  مدیریت با استفاده از داده های تاریخی به عنوان مرجع، اطلاعات جاری را برای بررسی تأثیرات تصمیمات تجاری مشاهده می کند.
  • مدیریت می تواند از این نوع حسابداری برای تعیین اهداف، قالب بندی برنامه هایی برای دستیابی به آنها و مقایسه عملکرد بخش های مختلف استفاده کند.
  •  حسابداری مدیریتی برای پیش بینی استفاده می شود. به جای رسیدن به راه حل نهایی، بر ارائه اطلاعاتی متمرکز می شود که اثر یک مشکل را کاهش می دهد.

حسابداران مدیریت کیست؟

حسابداران مدیریتی نیز در حالی که نیازهای کسب و کار را در نظر می گیرند به رویدادهایی که در داخل و اطراف یک کسب و کار رخ می دهد نگاه می کنند. از این، داده ها و تخمین ها بیرون می آیند. حسابداری بهای تمام شده فرآیند تبدیل این برآوردها و داده ها به دانش است که در نهایت برای هدایت تصمیم گیری استفاده می شود.

تکنیک های حسابداری مدیریتی

به منظور دستیابی به اهداف تجاری، حسابداری مدیریتی از تعدادی تکنیک مختلف استفاده می کند.

  • تحلیل حاشیه ای: این روش سود را در برابر انواع مختلف هزینه ها ارزیابی می کند. در درجه اول به مزایای افزایش تولید می پردازد. این شامل محاسبه نقطه سربه سر است که مستلزم دانستن حاشیه سهم در ترکیب فروش شرکت است. در اینجا، ترکیب فروش نسبت محصولی است که یک کسب و کار فروخته است در مقایسه با کل فروش آن کسب و کار. این برای تعیین حجم واحدی که فروش ناخالص کسب و کار برابر با کل مخارج است استفاده می شود. این مقدار توسط حسابداران مدیریتی برای تعیین امتیاز قیمت محصولات مختلف استفاده می شود.
  • تحلیل محدودیت: حسابداری مدیریتی محدودیت‌های سود و جریان نقدی را با توجه به یک محصول نظارت می‌کند. تنگناهای اصلی و مشکلات ناشی از آنها را تجزیه و تحلیل می کند و تأثیر آنها را بر درآمد، سود و جریان نقدی محاسبه می کند.
  • بودجه بندی سرمایه ای: تجزیه و تحلیل اطلاعات به منظور اتخاذ تصمیمات مربوط به مخارج سرمایه ای است. در این تحلیل، حسابداران مدیریتی ارزش فعلی خالص و نرخ بازده داخلی را محاسبه می‌کنند تا به مدیران در تصمیمات بودجه‌بندی سرمایه مانند محاسبه دوره بازپرداخت یا محاسبه نرخ بازده حسابداری کمک کنند.
  • ارزشیابی موجودی و هزینه یابی محصول: به تعیین بهای تمام شده واقعی کالاها و خدمات می پردازد. این فرآیند به طور کلی شامل محاسبه هزینه های سربار و ارزیابی هزینه های مستقیم مرتبط با بهای تمام شده کالای فروخته شده است.
  • تجزیه و تحلیل و پیش بینی روند: این در درجه اول به تغییرات در هزینه های محصول می پردازد. داده های به دست آمده در شناسایی الگوهای غیرمعمول و یافتن راه های کارآمد برای شناسایی و حل مسائل اساسی مفید است.

محدودیت های حسابداری مدیریتی

حسابداری مدیریتی ممکن است سرعت و روند توسعه یک سازمان را تعریف کند، اما مجموعه ای از اشکالات خود را دارد. در حال حاضر، ما می دانیم که اطلاعات برای تصمیم گیری های مدیریتی به صورت های مالی وابسته است. به همین دلیل، قوت یا ضعف تصمیمات حسابداری اتخاذ شده صرفاً به کیفیت سوابق اساسی بستگی دارد. در همین حال، مدیران مختلف ممکن است با توجه به ظرفیت و تجربه خود در این زمینه، اطلاعات یکسان را به روش های مختلفی تفسیر کنند. به این ترتیب ممکن است سوگیری در فرآیند تصمیم گیری وجود داشته باشد.

یک سیستم حسابداری مدیریتی برای شرکت های بزرگتر که در اوج رشد هستند مناسب تر است. این امکان پذیر است زیرا شرکت می تواند هزینه نصب یک سیستم در محل را بپردازد و حتی افراد حرفه ای را استخدام کند تا از آن بهترین استفاده را بکنند تا از سقوط شرکت در آینده جلوگیری کند.

نتیجه گیری
حسابداری مدیریت به تجزیه و تحلیل و ثبت اطلاعات مالی کمک می کند که می تواند توسط یک شرکت برای افزایش کارایی و بهره وری آن استفاده شود. این اطلاعات مالی را در فواصل زمانی منظم با استفاده از تکنیک های قابل درک مانند هزینه یابی استاندارد، هزینه یابی نهایی، ارزیابی پروژه و حسابداری کنترل ارائه می کند. با این حال، اطلاعات مورد نیاز برای اتخاذ تصمیمات مدیریتی کاملاً به صورتهای مالی بستگی دارد. از این رو حفظ سوابق بدون خطا مهم می شود. علاوه بر چندین معایب، به عنوان یک ابزار مفید برای مدیریت بهتر کسب و کار عمل می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WordPress Lightbox