حسابداری مالی شامل جمع‌آوری و خلاصه کردن تراکنش‌های مالی یک کسب‌وکار و ایجاد گزارش‌هایی برای ارائه یک نمای کلی روشن از آن معاملات تجاری است. ‌

حسابداران مالی همچنین سوابق مالی ایجاد می کنند که اطلاعات ارزشمندی را در مورد سلامت مالی شرکت ارائه می دهد، مانند ترازنامه، صورت جریان نقدی و صورت سود. حسابداری مالی بر عملکرد گذشته متمرکز است نه آینده.

صورت‌های ایجاد شده توسط حسابداران مالی برای اهداف داخلی مفید است و تصویری از عملکرد یک شرکت را در اختیار کسب‌وکارها قرار می‌دهد. بستانکاران و مقامات مالیاتی مانند خدمات درآمد داخلی ممکن است چنین اظهاراتی را در ممیزی ها درخواست کنند.

در این مقاله از نرم افزار حسابداری شریک با ما همراه باشید تا با تعریف حسابداری مالی، وظایف حسابداران و مشاغل مرتبط با آن بیشتر آشنا شوید. نام لاتین حسابداری مالی Financial Accounting است.

تعریف حسابداری مالی (Financial Accounting) چیست؟

به طور کلی تعریف حسابداری مالی که در سایت ویکی پدیا به آن اشاره شده است، به شرح زیر است:

حسابداری مالی شاخه ای از حسابداری است که به خلاصه، تجزیه و تحلیل و گزارش تراکنش های مالی مربوط به یک تجارت می پردازد. این شامل تهیه صورت های مالی در دسترس برای استفاده عمومی است. سهامداران، تامین کنندگان، بانک ها، کارمندان، سازمان های دولتی، صاحبان مشاغل و سایر سهامداران نمونه هایی از افرادی هستند که علاقه مند به دریافت چنین اطلاعاتی برای اهداف تصمیم گیری هستند.

تفاوت بین حسابداری و حسابداری مالی چیست؟

“حسابداری” شامل تمام تراکنش های مالی یک شرکت می شود. یک بخش حسابداری که به خوبی مدیریت می شود، سیاست ها و رویه هایی را برای هزینه ها، مدیریت داده ها و تولید گزارش های مالی تعیین می کند.

حسابداری مالی به طور خاص به تولید این گزارش ها می پردازد، به این دلیل که آنها بر اساس اطلاعات دقیق و از اصول پذیرفته شده حسابداری پیروی می کنند.

حسابداری مالی یکی از انواع شاخه های حسابداری است برای آشنایی بیشتر پیشنهاد میکنم مقاله انواع حسابداری در سال 1402 چیست؟ را مطالعه نمایید.

 صورتهای مالی اساسی چیست؟

4 نوع صورت مالی اساسی مورد استفاده در حسابداری مالی عبارتند از:

  • صورت سود و زیان
  • ترازنامه
  • صورت جریان وجوه نقد
  • صورت حقوق صاحبان سهام یا صورت سود و زیان جامع

صورت سود و زیان

سود خالص شرکت را در یک دوره زمانی مشخص نشان می دهد. این کل درآمد یک شرکت منهای کل هزینه های آن است. همچنین ممکن است صورت سود و زیان را بشنوید که به آن صورت سود و زیان گفته می شود.

ترازنامه
ترازنامه نشان می دهد که یک شرکت چه چیزی (دارایی های خود) و بدهکار (بدهی های خود) در یک تاریخ خاص، همراه با حقوق صاحبان سهام یا حقوق صاحبان سهام آن است.

دارایی ها می تواند شامل موارد زیر باشد:

پول نقد
هزینه های پیش پرداخت
حساب های دریافتنی
اسناد دریافتنی (پول بدهکار به شرکت در مدت 1 سال)
سرمایه گذاری (از جمله املاک و مستغلات)
ساختمان ها
دستگاه ها و تجهیزات
وسایل نقلیه
دارایی های نامشهود (مانند ثبت اختراع)

بدهی ها می تواند شامل موارد زیر باشد:

حساب های پرداختنی
وام های قابل پرداخت
درآمد کسب نشده (محصول یا خدماتی که مشتری برای آن هزینه کرده است اما شرکت هنوز ارائه نکرده است.
مالیات معوق و مالیات های جاری
حقوق و دستمزد (بدهی اما هنوز پرداخت نشده)
تعهدات گارانتی
وام مسکن
حقوق صاحبان سهام می تواند شامل موارد زیر باشد:

سهام (سهام ممتاز و عادی)
سود انباشته (پولی که باید در کسب و کار سرمایه گذاری شود)
درآمد جامع (سود یا زیان در سرمایه گذاری های یک شرکت در یک دوره زمانی خاص)
در ترازنامه، دارایی ها و مجموع بدهی ها و حقوق صاحبان سهام باید یکدیگر را متعادل کنند.

صورت جریان وجوه نقد

تمام جریانات نقدی ورودی و خروجی یک شرکت را در یک دوره زمانی مشخص با جزئیات ثبت می کند. فقط به پول نقد مربوط می شود. صورتحساب هزینه های استهلاک و استهلاک یا مخارج تامین شده با بدهی را در نظر نمی گیرد (مانند صورت سود و زیان).

صورت جریان نقدی با نشان دادن اینکه آیا این عملیات سرمایه در گردش کافی برای پرداخت کارکنان و بدهی‌هایش را دارد یا خیر، دوام کوتاه‌مدت یک شرکت را منعکس می‌کند.

صورت حقوق صاحبان سهام

ارزش کل کسب و کار را نشان می دهد که توسط مالک یا صاحبان آن برای یک دوره گزارشگری نگهداری می شود. این شامل درآمد و مشارکت مالک، منهای هر گونه هزینه یا برداشت مالک است.

در حالی که می توانید کل حقوق صاحبان سهام را در ترازنامه خود مشاهده کنید، این گزارش دقیق تر می تواند دلیل افزایش یا کاهش حقوق صاحبان سهام را نشان دهد.

برای شرکت ها، این گزارش بیانیه حقوق صاحبان سهام (یا حقوق صاحبان سهام) نامیده می شود. و همچنین سرمایه سهام از انتشار سهام و همچنین سود انباشته را مستند می کند که سود انباشته باقی مانده پس از پرداخت سود سهام یا توزیع به سهامداران را نشان می دهد.

چرا حسابداری مالی مهم است؟

حسابداری مالی مهم است زیرا:

  • صورت‌هایی مانند ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت جریان وجوه نقد برای شرکت‌های ثبت شده از نظر قانونی الزامی است. این اظهارات معمولاً در گزارش سالانه یک شرکت گنجانده می شود.
  • برای برنامه ریزی مالی به آن نیاز دارید با بررسی این اظهارات، مدیریت یک شرکت می تواند مشکلات پولی را حل کند و برای آینده برنامه ریزی کند.
  • شرکت های خارجی ممکن است صورتهای مالی را درخواست کنند. شرکت خصوصی ملزم نیست صورت های مالی خود را خارج از سازمان به اشتراک بگذارد. فقط شرکت های ثبت شده (عمومی) هستند. شرکت های ثبت شده، مشاغلی هستند که سهام منتشر می کنند.

در اینجا برخی از افراد یا سازمان‌هایی که ممکن است به صورت‌های مالی شما اشاره کنند را نام میبریم:

  • سرمایه گذاران: آنها باید اعداد را ببینند تا تصمیم بگیرند که آیا تجارت به اندازه کافی برای سرمایه گذاری جذاب است یا خیر.
  • بانک ها: اگر شرکتی خواهان وام باشد، بانک ممکن است صورت های مالی خاصی را درخواست کند. این به شرکت اجازه می دهد تا نشان دهد که توانایی بازپرداخت وام را به موقع دارد.
  • حسابرسان: اگر شرکت تحت حسابرسی باشد، حسابرسان دولتی تحلیل خود را با این اظهارات آغاز می کنند.
  • وکلا: اگر دعوی حقوقی یا اقدام قانونی دیگری در رابطه با درآمد یا هزینه های یک شرکت وجود داشته باشد، وکلا باید بتوانند این اطلاعات را تجزیه و تحلیل کنند.
  • تامین کنندگان: ممکن است تامین کنندگان بخواهند قبل از ارائه کالا یا خدمات، وضعیت مالی یک شرکت را مشاهده کنند تا مطمئن شوند که می توانند فاکتورهای خود را پرداخت کنند.

حسابداری مالی در مقابل حسابداری بهای تمام شده

  • هدف حسابداری مالی یافتن نتایج سال حسابداری در قالب حساب سود و زیان و ترازنامه است. هدف حسابداری بهای تمام شده محاسبه هزینه تولید یا خدمات به روشی علمی و تسهیل کنترل هزینه و کاهش هزینه است.
  • حسابداری مالی نتایج و موقعیت کسب و کار را به دولت، طلبکاران، سرمایه گذاران و طرف های خارجی گزارش می دهد. حسابداری هزینه یک سیستم گزارش دهی داخلی برای مدیریت خود سازمان برای تصمیم گیری است.
  • در حسابداری مالی، طبقه بندی هزینه بر اساس نوع معاملات، به عنوان مثال. حقوق، تعمیرات، بیمه، فروشگاه ها و غیره. صورت می گیرد ولی در حسابداری بهای تمام شده طبقه بندی اساساً بر اساس عملکرد، فعالیت ها، محصولات، فرآیند و بر اساس برنامه ریزی و کنترل داخلی و نیازهای اطلاعاتی سازمان است.
  • هدف حسابداری مالی ارائه دیدگاه “واقعی و منصفانه” از معاملات، سود و زیان برای یک دوره و صورت وضعیت مالی (ترازنامه) در یک تاریخ معین است. هدف حسابداری بهای تمام شده محاسبه دیدگاه واقعی و منصفانه از هزینه تولید/خدمات ارائه شده توسط شرکت است.

اهداف حسابداری مالی
بر اساس اصول حسابداری مالی، هدف اصلی این است که همه ذینفعان داخلی و خارجی دید دقیقی از سود و زیان داشته باشند. این تحلیل مالی عمیق به سازمان ها اجازه می دهد تا از منافع ذینفعان محافظت کنند، الزامات قانونی را برآورده کنند و تخصیص منابع را بهینه کنند.

در اینجا چند هدف حسابداری مالی آورده شده است.

1. رعایت الزامات قانونی
از طریق فرآیند حسابداری مالی، سازمان‌ها از مقررات مالیاتی، قانون شرکت‌ها و سایر الزامات قانونی کشوری که در آن تجارت می‌کنند پیروی می‌کنند.

2. ثبت اسناد
این یک فرآیند سیستماتیک برای ثبت تراکنش های مالی در دفاتر حساب ها ایجاد می کند. سازمان ها از این تراکنش ها برای تحلیل و بهینه سازی عملکرد مالی خود استفاده می کنند.

3. سودآوری را تعیین کنید
سازمان هایی که حساب های مالی را نگهداری می کنند نیز می توانند به راحتی درآمد خالص را برای یک دوره از دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام اندازه گیری کنند. در حالی که یک روش ساده برای محاسبه سود و زیان، کم کردن هزینه‌ها از درآمدها است، سودآوری عوامل دیگری مانند قیمت‌گذاری کالاها و خدمات، خرید، اجاره، حقوق، هزینه‌های عمومی، استهلاک، سود پرداختی و مالیات را نیز در نظر می‌گیرد.

4. تصمیم گیری مدیریت
یک فرآیند حسابداری قوی، سهامداران، سهامداران، بستانکاران و سایر طرف ها را قادر می سازد تا ثبات مالی سازمان را بسنجند. علاوه بر این، به تیم مدیریت در تصمیم گیری های تحلیلی برای به حداکثر رساندن فروش و سود کمک می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WordPress Lightbox